Szybkie placuszki z dyni

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Szybkie, smaczne i puszyste placuszki z dyni idealne na szybki obiad, ciepłą kolację czy podwieczorek. Znikają z
talerza w mgnieniu oka. Są pyszne dynia pochodzi z własnego ogródka.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g drobno startej dyni
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Szybkie placuszki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obierz usuń pestki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, lekko odciśnij.
    Dodaj jajka, jogurt, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki drewnianej. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Mieszaj do połączenia składników.
  • 2. Na patelni rozgrzej olej łyżka nakładaj ciasto na rozgrzany olej smaż na małym ogniu z obu stron po około 2 minuty na złoty kolor. Na talerzu połóż ręcznik papierowy i wyjmij placuszki żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować