Szybkie, smaczne i puszyste placuszki z dyni idealne na szybki obiad, ciepłą kolację czy podwieczorek. Znikają z
talerza w mgnieniu oka. Są pyszne dynia pochodzi z własnego ogródka.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
250 g drobno startej dyni
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki cukru
Cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Olej do smażenia
Szybkie placuszki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie obierz usuń pestki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, lekko odciśnij.
Dodaj jajka, jogurt, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki drewnianej. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Mieszaj do połączenia składników.
2.Na patelni rozgrzej olej łyżka nakładaj ciasto na rozgrzany olej smaż na małym ogniu z obu stron po około 2 minuty na złoty kolor. Na talerzu połóż ręcznik papierowy i wyjmij placuszki żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze