Szybkie i tanie ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą

4.47 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

To takie kryzysowe ciasteczka, które można przygotować w kilka chwil z łatwo dostępnych składników, a nawet z ich resztek. Mąkę i olej z pewnością posiada każdy z Was. Ja do środka dodałam zapomniane orzeszki i zalegającą czekoladę, ale możecie również wykorzystać dowolne słodkości ze świąt lub innych imprez. Ciasteczka są chrupiące i doskonale nadają się na pyszną oraz słodką przekąskę. Rozpływająca się w ustach czekolada idealnie łączy się z delikatnie słonym posmakiem orzeszków.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 17 sztuk)
    300g mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    150 ml wody
    100 ml oleju
    Dodatkowo:
    100g czekolady
    50g orzeszków ziemnych solonych
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Szybkie i tanie ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
    Następnie należy dodać olej z wodą.
    Całość dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję i połączyć z uprzednio posiekaną czekoladą oraz kawałkami orzeszków.
    Z ciasta uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.
    Każdą z nich odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować