Szybkie ciasto jogurtowe

4.49 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zawsze się udaje. Wydaje się całkiem zwykłe, ale cała rodzina bardzo je lubi, a dzieci przepadają za wersją ze śliwkami. Polecam wypróbować także z innymi owocami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g drobnego cukru do wypieków
    2 duże jajka
    50 g płynnego miodu
    250 ml jogurtu greckiego
    150 ml oleju
    cukier puder, do oprószenia
    1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier.
    Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem. Wsypać suche składniki i wymieszać widelcem, tylko do połączenia.
    Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać odpestkowane, przekrojone na pół śliwki rozcięciem ku górze.
    Piec w 180 st. C przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować