Lekki "chlebek" cukiniowy z lnem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Puszysty, delikatny w smaku chlebek cukiniowy. Doskonale smakuje zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Bardzo zdrowy dzięki zmielonym ziarnom lnu. Jego zaletą jest szybkość przygotowania.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
    1/2 szklanki zmielonego lnu
    3/4 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    szczypta soli

Lekki "chlebek" cukiniowy z lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach (nie obieraj).
  • 2. W misce wymieszaj mąkę, zmielone ziarna lnu i sodę.
  • 3. Jajka ubij na puszystą masę z octem i szczyptą soli. Dodaj olej i jeszcze chwilę ubijaj.
  • Lekki "chlebek" cukiniowy z lnem 4. Do masy jajecznej dodaj cukinię, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj sypkie składniki i jeszcze raz wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C ok. 50 min. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

Komentarze

Podobne przepisy