Puszysty, delikatny w smaku chlebek cukiniowy. Doskonale smakuje zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Bardzo zdrowy dzięki zmielonym ziarnom lnu. Jego zaletą jest szybkość przygotowania.
Lekki "chlebek" cukiniowy z lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach (nie obieraj).
2.W misce wymieszaj mąkę, zmielone ziarna lnu i sodę.
3.Jajka ubij na puszystą masę z octem i szczyptą soli. Dodaj olej i jeszcze chwilę ubijaj.
4.Do masy jajecznej dodaj cukinię, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj sypkie składniki i jeszcze raz wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C ok. 50 min. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
Komentarze