Przytulone bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo podzielne bułeczki, pieczone jedna przytulona do drugiej. Mięciutkie, lekko maślane. Znikają jeszcze ciepłe.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    300 ml mleka
    60 g masła
    1 małe jajko
    2,5 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania
    cukier puder do oprószenia

Przytulone bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży przygotować rozczyn. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścierką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na ok. 50 gramowe kulki. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • Przytulone bułeczki 3. Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy