Szybki sernik na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Wszystkie składniki ciasta łączymy i mieszamy.
Gotowym możemy od razu wylepić blaszkę.
Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
2.Ciasto:
Oddzielamy żółtka i ucieramy je z cukrem.
Dodajemy jogurty, cukier, budynie i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, aż do połączenia się.
Ciasto wylewamy na wystudzony, wcześniej upieczony spód (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia)
Pieczemy przez 1h w 180 stopniach, a następnie 20 minut w 150 stopniach.
Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
3.Polewa:
Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka z masłem i mlekiem i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Cały czas mieszamy.
Wykładamy na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki.
Porady
Zarówno spód jak i polewę możemy w tym przepisie pominąć.
Komentarze