Rolada biszkoptowa z bananami i jabłkami.
Pyszna i szybka propozycja.
Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki.
Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać.
Może i wy się skusicie ?
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
3 banany
sok z 1/3 cytryny
3 duże jabłka
cukier puder do posypania
Rolada bananowo - jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę o wymiarach 40 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 180 stopni.
Obrane jabłka i banany pokroić, dodać do nich sok z cytryny i przemieszać.
Potem rozłożyć na dnie blaszki.
Białka ubić z cukrem a potem dodawać po jednym żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na jabłkach i bananach i wstawić blaszkę do piekarnika.
Piec około 30 - 35 minut.
Następnie ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika, położyć na nią większą lub inne płaskie naczynie i odrócić.
Zwinąć roladę a następnie zawinąć ją w ściereczkę.
Zostawić do wystudzenia a gdy wystygnie odwinąć ze ściereczki i posypać cukrem pudrem.
Komentarze