Szwajcarska tarta czekoladowa

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tarta inspirowana smakami Szwajcarii- mniam - rozpływa się w ustach

Bilcia

Składniki

Ciasto:
- 400 g mąki
- 50 g kakao ( nie słodzonego)
- 200 g masła
- 2 jajka ( średnie)
- 200g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

- 3 żółtka
-120g cukru
-500ml mleka ( 3.2%)
- 40g mąki ziemniaczanej
- 150g białej czekolady
Polewa
- 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Szwajcarska tarta czekoladowa

  • 1. Na poczatek ciasto. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce jajka łączymy z cukrem i lekko ubijamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczki masło i za pomocą palców ( rozcierając) lub przy użyciu profesjonalnego sprzętu dokładnie łączymy suche składniki z masłem. Na koniec dodajemy jajko z cukrem i wyarbiamy elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ( możemy sobie jeszcze mąką podsypać) układamy ciasto na folii i chowamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy i układamy na dnie , dokładnie dociskając, żeby nie było pęcherzyków powietrzaCiasto nakłuwamy widelcem dobrze i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) i pieczemy ok.15-20 min. Studzimy.

    W czasie kiedy nam się będzie spód studził przyrządzamy krem. Mleko nastawiamy do gotowania. W tym czasie żółtka mieszamy z cukrem na piękny , biały i puszysty kogel -mogel. Następnie dodajemy do niego mąkę i znów mieszamy. Kiedy mleko będzie zaczynało się gotować ( nie wrzeć) po łyżce dodajemy do naszych żółtek i mieszamy szybko. Dodajemy tak od 6-8 łyżek a następnie całość dodajemy do mleka , energicznie mieszając, Trzeba to robić szybko bo masa szybko gęstnieje. Kiedy całość będzie w miarę wymieszana, zdejmujemy z ognia garnek i dodajemy do całości pokruszoną w kostki czekoladę białą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym wykładamy na ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Czekoladę gorzką lub mleczną rozpuszczamy nad parą i ozdabiamy ciasto.
PRZEPIS DNIA Wtorek 30.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=149

Porady

Jeśli nie macie formy ze zdejmowanym rantem ( bokami) wtedy dobrze pod ciasto ułożyć dwa skrzyżowane paski papieru do pieczenia. Po upieczeniu ciasto się idealnie wyjmuje z formy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaslodkie_zycieczekoladado kawykuchnia szwajcarska

Komentarze

Podobne przepisy

image-1i1td35

Dodane przez: Mniam1

Tarta czekoladowa z malinami

Mocno czekoladowa tarta z malinami,...

Tarta czekoladowa z truskawkami

Dodane przez: Patusia

Tarta czekoladowa z truskawkami

Mocno czekoladowa tarta na kruchym...

Tarta czekoladowa z wiśniami

Dodane przez: mariwanna

Tarta czekoladowa z wiśniami

kruche czekoladowe ciasto z nutką...

Tarta czekoladowa - bez pieczenia :)

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Tarta czekoladowa - bez pieczenia

Tarta obłędnie czekoladowa ! Szybka...

image-1831g0b

Dodane przez: natalia2004

czekoladowa tarta z malinami

Kolejny przepis na tartę z malinami...

Tarta czekoladowa

Dodane przez: Skotka

Czekoladowa tarta z rodzynkami

Ciasto bardzo czekoladowe, pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE