Zdecydowanie należę do osób lubiących szpinak. Szczególnie jeśli jest świeży, delikatnie obsmażony i odpowiednio doprawiamy. A jeśli podaje się go w duecie z mięsem to już nie ma lepszego dania:).
Składniki:
Składniki:
• 2 małe piersi z kurczaka,
• Około 200 g świeżych liści szpinaku,
• 2 plasterki sera żółtego,
• Sól, pieprz, warzywko do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Olej do smażenia,
• Jajko, mąka oraz bułka tarta do panierki
Szpinakowo-filetowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka rozbijamy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy. Między czasie liście szpinaku przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy do momentu jak stracą na objętości staną się miękkie. W trakcie smażenia dokładamy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Gotowy szpinak lekko studzimy.
Na wcześniej przygotowanych filetach układamy po plasterku sera.
2.Na ser dajemy masę szpinakową
3.Roladki zwijamy. Możemy dodatkowo spiąć je wykałaczkami. Będziemy mieli wtedy pewność, że się nie rozpadną.
Gotowe obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Komentarze