Cukiniowo - filetowe kotleciki

0 (0 ocen)

To pyszne warzywno-mięsne kotlety, które mogą konkurować z tradycyjnym filetem drobionym. W sezonie cukiniowym takie kotleciki przygotowuję kilkanaście razy i za każdym razem są zjadane z dużym apetytem. Najczęściej podaje je do ziemniaków lub surówki z pomidorów i cebuli. POLECAM!!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 młoda cukinia,
    • Jeden podwójny filet z kurczaka (duży),
    • 0,5 cebuli,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • 2 duże jajka,
    • Około 50 g sera żółtego,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Pieprz, sól do smaku,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowo - filetowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nasolona cukinia 1. Cukinie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinie delikatnie nasalamy i odstawiamy na kilka minut (ok. 15) by puściła sok.
  • pokrojone mięso 2. Miedzy czasie fileta kroimy w kostkę (dość drobną). Przyprawiamy go do smaku przyprawą do kurczaka .
  • Gotowe składniki 3. Z cukinii odciskamy sok. Do odciśniętej dodajemy przygotowane mięso, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą oraz jajka.
  • wymieszane składniki 4. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • smażenie 5. Tak przygotowane ciasto łyżką wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy kotleciki do zrumienienia z obu stron.
  • odsączanie tłuszczu 6. Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Krem cukiniowo koperkowy

To może cię zainteresować