Szpinakowe babeczki "Leśny mech"

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne i pięknie prezentujące się babeczki na specjalne okazje.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g szpinaku mrożonego lub świeżego
    1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
    80 g cukru
    70 ml oleju
    70 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sok i skórka z połowy cytryny
    masło do smarowania
    Krem:
    100 ml kremówki
    100 g serka mascarpone
    1 łyżeczka cukru pudru
    Maliny do ozdoby
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Szpinakowe babeczki "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. W misce ubijamy na najwyższych obrotach mikserem z końcówką do ubijania białek, cukier wraz jajkiem przez 3 minuty (aż ciasto podwoi objętość). Dodajemy powoli olej, nieustannie miksując. Następnie szpinak, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i wciąż miksujemy. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto wykładamy do form na muffinki do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy krem (składniki na krem powinny być schłodzone). Umieszczamy składniki w misce i miksujemy, aż będzie gęsty. Czubki muffinek odkrajamy nożem i kruszymy. Babeczki smarujemy kremem, posypujemy kruszonką i dekorujemy malinami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować