Ciasto:
100 g szpinaku mrożonego lub świeżego
1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
80 g cukru
70 ml oleju
70 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
masło do smarowania
Krem:
100 ml kremówki
100 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
Maliny do ozdoby
Sposób przygotowania przepisu:
Szpinakowe babeczki "Leśny mech"
1.
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. W misce ubijamy na najwyższych obrotach mikserem z końcówką do ubijania białek, cukier wraz jajkiem przez 3 minuty (aż ciasto podwoi objętość). Dodajemy powoli olej, nieustannie miksując. Następnie szpinak, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i wciąż miksujemy. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką.
2.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto wykładamy do form na muffinki do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
3.
W międzyczasie przygotowujemy krem (składniki na krem powinny być schłodzone). Umieszczamy składniki w misce i miksujemy, aż będzie gęsty. Czubki muffinek odkrajamy nożem i kruszymy. Babeczki smarujemy kremem, posypujemy kruszonką i dekorujemy malinami
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze