Szparagi w szynce parmeńskiej i cieście

4.5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwe w przygotowaniu, pyszne, sezonowe danie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 łodyg zielonych szparagów
    10 plastrów szynki parmeńskiej ( lub boczku )
    1 rulon ciasta francuskiego
    1 jajko
    2 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Szynki

Szparagi w szynce parmeńskiej i cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Ciasto francuskie pokroić na 10 pasków. Jednym plastrem szynki owinąć dwie łodygi szparagów, następnie zawinąć w ciasto francuskie. Przygotowane szparagi ukłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym serem
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 25 minut, aż będą rumiane.

Porady

Jeżeli łodygi szparagów są grube należy je obrać by nie były łykowate.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Parmezan Szparagi Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować