Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej

4.45 (153 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

W Polsce niestety szparagi są niedoceniane a szkoda gdyż są bogatym źródłem witamin. Uwielbiam szparagi w szynce przygotowywane właśnie w ten sposób.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • pęczek szparagów
    1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej (100 g)
    około 8 plasterków sera żółtego
    oliwa z oliwek
    ząbek czosnku
    sól
    cukier
Wystaw ocenę:

4.45 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płuczemy szparagi pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki (około 1/4 długości szparagów). Tak przygotowane szparagi wkładamy do gotującej się wody (osolonej z dodatkiem szczypty cukru) na 4 minuty i odcedzamy. Plasterki sera oraz szynki przecinamy wzdłuż na pół. Każdego szparaga owijamy w plasterek sera oraz szynki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na metalowej blaszce, skrapiamy oliwą i dodajemy ząbek czosnku w całości. Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 8 minut.

Porady

Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/4 szparagi od dołu. Innym (według mnie najlepszym) sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować