Szparagi w sosie pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi z mojej niezawodnej Kuchni Polskiej, trochę go jednak zmodyfikowałam. Przyznam, że jest to moje pierwsze spotkanie ze szparagami.

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek szparagów (w książce kucharskiej danie to było zrobione z zielonych szparagów, ja kupiłam białe i też wyszły smaczne)
    1 pomarańcza
    120 g masła
    2 żółtka
    sól
    cukier
    pieprz (miał być biały, ja użyłam czarnego)
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi należy umyć, obrać i usunąć łykowate końce.
    Gotujemy wodę z płaską łyżeczką cukru i soli. Na wrzątek wrzucamy szparagi. Gotujemy je do miękkości (ok. 20 minut).
    W tym czasie przygotowujemy sos:
    Sparzoną pomarańczę przecinamy na pół. Wycinamy z niej kilka cienkich plasterków do dekoracji. Z jednej połówki ścieramy skórkę na drobnej tarce, a z drugiej połówki skórkę kroimy w cieniutkie paseczki (bez białych fragmentów skórki).
    W małym rondelku podgrzewamy masło.
    W żaroodpornej miseczce mieszamy żółtka ze startą skórką pomarańczy, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem cytrynowym oraz solą i pieprzem. Minutę ubijamy trzepaczką a potem nie przestając ubijać wkładamy miseczkę do rondla z gotującą się wodą. Rondel ściągamy z ognia ciągle ubijając.
    Po 4 minutach jak najcieńszym strumieniem wlewamy masło (ciągle ubijamy). Gdy sos zgęstnieje ściągamy miseczkę z rondla z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Ugotowane szparagi ostrożnie wyciągamy z wody, układamy na talerzu, posypujemy paseczkami skórki pomarańczy, dekorujemy plastrami i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować