Przepis pochodzi z mojej niezawodnej Kuchni Polskiej, trochę go jednak zmodyfikowałam. Przyznam, że jest to moje pierwsze spotkanie ze szparagami.
30 min
Składniki:
pęczek szparagów (w książce kucharskiej danie to było zrobione z zielonych szparagów, ja kupiłam białe i też wyszły smaczne)
1 pomarańcza
120 g masła
2 żółtka
sól
cukier
pieprz (miał być biały, ja użyłam czarnego)
sok z połowy cytryny
Szparagi w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi należy umyć, obrać i usunąć łykowate końce.
Gotujemy wodę z płaską łyżeczką cukru i soli. Na wrzątek wrzucamy szparagi. Gotujemy je do miękkości (ok. 20 minut).
W tym czasie przygotowujemy sos:
Sparzoną pomarańczę przecinamy na pół. Wycinamy z niej kilka cienkich plasterków do dekoracji. Z jednej połówki ścieramy skórkę na drobnej tarce, a z drugiej połówki skórkę kroimy w cieniutkie paseczki (bez białych fragmentów skórki).
W małym rondelku podgrzewamy masło.
W żaroodpornej miseczce mieszamy żółtka ze startą skórką pomarańczy, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem cytrynowym oraz solą i pieprzem. Minutę ubijamy trzepaczką a potem nie przestając ubijać wkładamy miseczkę do rondla z gotującą się wodą. Rondel ściągamy z ognia ciągle ubijając.
Po 4 minutach jak najcieńszym strumieniem wlewamy masło (ciągle ubijamy). Gdy sos zgęstnieje ściągamy miseczkę z rondla z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ugotowane szparagi ostrożnie wyciągamy z wody, układamy na talerzu, posypujemy paseczkami skórki pomarańczy, dekorujemy plastrami i polewamy sosem.
Komentarze