Szmaragdowy jeż z jeżyn na czekoladowym cieście

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wielkanocny stół musi być kolorowy! Ciasto powstało z inspiracji trójkolorowym specjałem z truskawkami odnalezionym w kolorowej gazecie sprzed... 20 lat :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - margaryna Kasia: 125 gramów
    - kakao: 3 łyżki
    - serek homogenizowany naturalny: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - niesłodzone mleko skondensowane: 1 sztuka
    - cukier puder: 4 łyżki
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 0.33 szklanki
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - jeżyny: 300 gramów
    - galaretka szafirowa z Wodzisławia: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Szmaragdowy jeż z jeżyn na czekoladowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.
  • 2. Formę wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem dno. Piec w 175 stopniach C, ok. 20-30 minut.
  • 3. Mleko zmiksować z cukrem pudrem.
  • 4. Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę, wystudzić (trzeba uważać, żeby za bardzo nie skrzepła).
  • 5. Połączyć z mlekiem. Gdy masa zacznie zastygać, zalać nią wystudzone ciasto. Schłodzić.
  • 6. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
  • 7. Na masie ułożyć jeżyny i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (164 ocen)

Dżem z jeżyn

To może cię zainteresować