Szarlotki na chlebie tostowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mega szybka szarlotka - szybko się robi a zjada jeszcze szybciej :)

  • 50 min

Składniki:

  • 5 kromek chleba tostowego
    3 jaja
    pół szklanki mleka
    1łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka cynamonu

    3 duże jabłka
    1/2 szklanki brązowego cukru
    3 łyżki skrobii kukurydzianej
    lody
    polewa toffi
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotki na chlebie tostowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb tostowy pokroić w kostkę.
  • 2. Jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i cynamon wymieszać dokładnie w misce.
  • 3. Dodać chleb tostowy,delikatnie mieszać,aż chle wsiąknie wszystki płyn.
  • 4. Wyłożyć do wysmarowanych kolilek na dno / po ok 1 łyżce/.
  • 5. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać cukier i skrobię, dokładnie wymieszać
  • 6. Układać na przygotowanym wcześniej spodzie z chleba tostowego. Delikatnie ugnieść
  • 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 min.
  • 8. Podawać gorące z gałką ulubionych lodów.
  • 9. Wierzch polać polewą toffi, udekorować listkiem mięty.

Porady

Zamiast skrobii kukurydzianej można użyć ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować