Przepis mam od mojej kochanej przybranej babci oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie :)
Składniki:
Ciasto kruche:
500 g mąk {ja dałam 400g tortowej +100g krupczatki}
1 opakowanie Proszku do pieczenia (15 g )
200 g cukru drobnego
1 opakowanie Cukru wanilinowego( 8 g)
250 g masła lub pół na pól masło z margaryną
2 całe jajka takie niezaduze
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa jabłkowa:
2 kg kwaśnych jabłek na szarlotkę
2 łyżeczki mielonego cynamonu a właściwie tyle na ile komu smakuje
220 g cukru {dałam chyba połowe mniej tego cukru bo tak na oko i smak ,nie miałam kwaśnych jabłek no i wogóle uważam ze każdy sobie powinien doprawic jabłka według siebie jak lubi }
3 łyżki kaszy mannej
dwie garstki rodzynek i jedna garstka posiekanych orzechów włoskich lub tyle ile kto lubi:)
Szarlotka z rodzynkami i orzechami włoskimi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypałam do miski dodałam proszek do pieczenia, cukier , cukier wanilinowy i masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, aby połączyły się z masłem. Potem dodałam jajka i śmietanę. Szybko zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwie części wielkości 1/3 i 2/3, każdą z nich owinęłam folią spożywczą i włożyłam tą 2/3 do lodówki a 1/3 do zamrażalki
2.Jabłka obrałam ze skórki i starłam na grubym tarle tak że ogryzki zostawały ale można pokroić na połówki i wykroić z nich gniazda nasienne i zetrzeć w robocie kuchennym. Następnie wymieszałam z cukrem i cynamonem i dałam na patelnie płaska łyżkę masła jak się rozpuściło wrzuciłam jabłka i je podsmażałam na wolnym ogniu tak żeby odparowała większość soku dodałam rodzynki i orzechy na koniec dodałam kaszę manną posypywałam i mieszałam i chwile tak to dusimy mieszając i odstawiamy do wystygnięcia
3.Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowałam na wymiar i kształt blachy. Wyłożyłam dno rozwałkowanym ciastem, ponakłuwałam gęsto widelcem i wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam przez 25 minut w temperaturze 180 -200°C.{ tak żeby lekko się przybrązowiło }
4.Upieczone ciasto lekko wystudziłam. Potem nałożyłam warstwę jabłek i wygładziłam.Na koniec, jako górną warstwę, starłam na tarce o grubych oczkach drugą, mniejszą część ciasta.(zamrożona lepiej się ściera ale trzeba się śpieszyć) Ponownie wstawiłam do pieczenia, tym razem na 60 - 70 minut w temperaturze 180 - 200°C. Po upieczeniu posypałam ciasto na wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze