Szarlotka z budyniem

4.5 (147 ocen)

Moje ulubione ciasto, zaraz po wszelkiego rodzajów tartach. To tradycyjna szarlotka, której smak urozmaica budyń - jak dla mnie, niebo w gębie :)

Składniki:

  • Składniki:

    *450g mąki pszennej
    *200g margaryny
    *3/4 szklanki cukru
    *2 jajka
    *1 opakowanie cukru waniliowego
    *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    *2 budynie waniliowe
    *800ml mleka
    *4 łyżki cukru

    Masa jabłkowa:
    *1,5 kg jabłek (np. renety lub antonówki) lub 1 słoik prażonych sklepowych jabłek z cynamonem (równie smaczne:)
    *2 łyżeczki cynamonu
    *pół szklanki cukru
    *1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać przesiane składniki sypkie, wrzucić margarynę i wszystko posiekać nożem.
  • 2. Wbić jajka.
  • 3. Ugnieść ciasto, podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  • 4. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać cukier i cynamon. Prażyć na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
  • 5. Wysmarować blaszkę (24x35cm) masłem (bądź wyłożyć papierem do pieczenia). Wyjąć jedną cześć ciasta z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki. Ponakłuwać widelcem.
  • 6. Nałożyć jabłka, ale przedtem posypać ciasto kaszą manną, żeby nie było zbyt mokre.
  • 7. Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłożyć go na jabłka. Budyń nie musi się studzić.
  • 8. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach po wierzchu. Lub: rozwałkować ciasto, wyciąć dosyć grube paski, ułożyć je w kratkę na budyniu.
  • 9. Piec przez ok. 50-60 minut w 180 st.
  • 10. Gdy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować