PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka z budyniemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/10/46f2ec36dc30379e383e88cbe0b74c31fd6a60d4.jpeg40003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-z-budyniem-23
Masa budyniowa:
*2 budynie waniliowe
*800ml mleka
*4 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
*1,5 kg jabłek (np. renety lub antonówki) lub 1 słoik prażonych sklepowych jabłek z cynamonem (równie smaczne:)
*2 łyżeczki cynamonu
*pół szklanki cukru
*1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania przepisu:
Szarlotka z budyniem
1.
Do miski wsypać przesiane składniki sypkie, wrzucić margarynę i wszystko posiekać nożem.
2.
Wbić jajka.
3.
Ugnieść ciasto, podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
4.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać cukier i cynamon. Prażyć na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
5.
Wysmarować blaszkę (24x35cm) masłem (bądź wyłożyć papierem do pieczenia). Wyjąć jedną cześć ciasta z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki. Ponakłuwać widelcem.
6.
Nałożyć jabłka, ale przedtem posypać ciasto kaszą manną, żeby nie było zbyt mokre.
7.
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłożyć go na jabłka. Budyń nie musi się studzić.
8.
Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach po wierzchu. Lub: rozwałkować ciasto, wyciąć dosyć grube paski, ułożyć je w kratkę na budyniu.
9.
Piec przez ok. 50-60 minut w 180 st.
10.
Gdy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze