Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypać do miski sypkie składniki, wrzucić margarynę i posiekać nożem. Wbić dwa jajka. Ugnieść ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i jedną z nich wsadzić do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
2.Jabłka obrać, pokroić w kostkę (niezbyt drobno) i wrzucić na patelnię.Podlać odrobiną wody,żeby jabłka nie przywierały do dna
Dodać cukier,cukier wanilinowy i cynamon,prażyć na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem (aż będą jabłka miękkie,zależnie od gatunku owoców.Czasem potrzeba dużo więcej czasu).
Wysmarować blaszkę tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z lodówki i wyłożyć na dnie blaszki (u mnie świetnie zdaje egzamin mały wałeczek do ciasta). Ponakłuwać widelcem.Nałożyć jabłka.
3.Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru i wyłożyć na jabłka.Nie trzeba go studzić. Drugą cześć ciasta wyjąć z zamrażalnika i na górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec około 50-60 minut.
Kroić jak zupełnie wystygnie. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Żeby ciasto nie było zbyt mokre od owoców, najlepiej przed nałożeniem owoców posypać ciasto kaszą manną lub bułką tartą.
Komentarze