Kolejne ciasto które wykonałam na zasadzie zobacz zdjęcie, pomyśl, wykonaj. Smaczna tak jak na szarlotkę przystało i wygląda zjawiskowo.
3 godz. 20 min
Składniki:
1 kostka margaryny lub masła
3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy małe opakowanie
3 żółtka
kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże)
cukier, cynamon do posypania jabłek
Ponadto:
1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka + 2łyżki cukru
375 ml mleka
Szarlotka z budeniem w nowym wydaniu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Margarynę kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do tarty wykładamy wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy.
Do garnka wlewamy szklankę mleka w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Jeszcze gorący wylewamy na podpieczony spód ciasta. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i większą ilością jabłka. Formujemy z obierek róże i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Uważając aby jabłkowe róże się nam nie spaliły. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze