Szarlotka w papilotach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nowy sposób na Tradycyjną szarlotkę. Wygląd zadziwia wszystkich.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    1 kostka masła, margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    małe opakowanie cukru waniliowego
    3 żółtka
    Kilka szt jabłek. Nie powiem ile bo tu chodzi o "obierki". ;)
    cukier brązowy i cynamon do posypania jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Masło kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do mafinek wykładamy papierowymi papilotkami np tulipan i wylepiamy ciastem. Zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i jabłkiem. Formujemy z obierek róże i układamy na upieczone ciastka. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 30 min w 180 st.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować