Nowy sposób na Tradycyjną szarlotkę. Wygląd zadziwia wszystkich.
2 godz.
Składniki:
3 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 kostka masła, margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
małe opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
Kilka szt jabłek. Nie powiem ile bo tu chodzi o "obierki". ;)
cukier brązowy i cynamon do posypania jabłek
Szarlotka w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Masło kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do mafinek wykładamy papierowymi papilotkami np tulipan i wylepiamy ciastem. Zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i jabłkiem. Formujemy z obierek róże i układamy na upieczone ciastka. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 30 min w 180 st.
Smacznego.
Komentarze