Szarlotka w cieście makowym pod cytrynową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawe połączenie smaków i aromatów!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag masła
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    100g mielonego sparzonego maku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka żelatyny
    Cukier do smaku

    Masa śmietanowo – cytrynowa:
    330ml śmietany 30%
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    Sok i skórka otarta z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka w cieście makowym pod cytrynową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Całkowicie wystudzić. Na zimne ciasto wyłożyć piankę cytrynową. Wierzch dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i zagotować. Po chwili wsypać suche galaretki i żelatynę, mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ewentualnie posłodzić do smaku. Lekko ostudzić.
  • 3. Masa śmietanowo – cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać sok i skórkę z cytryny oraz lekko tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować