Szarlotka w cieście makowym pod cytrynową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Całkowicie wystudzić. Na zimne ciasto wyłożyć piankę cytrynową. Wierzch dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.
2.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i zagotować. Po chwili wsypać suche galaretki i żelatynę, mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ewentualnie posłodzić do smaku. Lekko ostudzić.
3.Masa śmietanowo – cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać sok i skórkę z cytryny oraz lekko tężejącą galaretkę.
Komentarze