SZARLOTKA SŁODKO - KWAŚNA

0 (0 ocen)

pyszna i delikatna szarlotka, połączenie kwaskowatych jabłek i słodkiej śmietany

Składniki:

  • BISZKOPT :
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA:
    1 litrowy słoik gotowych jabłek prażonych
    2 galaretki cytrynowe ( proszek )
    odrobina wody

    MASA ŚMIETANOWA:
    500 ml śmietany kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    DODATKOWO TABLICZKA GORZKIEJ CZEKOLADY I ODROBINA MLEKA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka słodko - kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    jajka ubijać, gdy zwiększą swoją objętość dodawać stopniowo cukier ubijać do momentu, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i sztywna. Mąki i proszek wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystudzenia.




    Mus z jabłek:
    jabłka przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu z odrobiną wody. Gorącą masę zblenderować na mus. Dodać galaretki - proszek wsypać bezpośrednio do jabłek, szybko wymieszać. Masę wystudzić i lekko tężejącą wyłożyć na biszkopt.


    Śmietana:

    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i śmietan-fixy. Masę wyłożyć na niemalże zastygnięty mus jabłkowy, wierzch wyrównać i wygładzić. Czekoladę rozpuścić w garnuszku z odrobiną mleka. Płynną czekoladą ozdobić ciasto wykonując esy floresy lub inne wzory ( za pomocą worka cukierniczego z małym otworkiem lub łyżeczką). SMACZNEGO :)

Porady

Do biszkoptu zawsze dodaję łyżkę octu, aby nie opadał. Gotowe jabłka można zastąpić surowymi. W tym celu należy przygotować : ok 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki wody sok wyciśnięty z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać wodę, cukier, poddusić jabłka do miękkości. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku. Gorącą masę zblenderować na mus, dodać galaretkę (proszek wsypujemy bezpośrednio do zblendowanych jabłek), szybko zmiksować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować