Szarlotka na kruchym cieście

4.5 (192 ocen)

Tradycyjna szarlotka wg. przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    250g masła roślinnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę jabłkową:
    2 kg kwaśnych jabłek
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na cząstki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Włożyć do garnka i podlać 1-2 łyżkami wody. Gotować aż się
    całkowicie rozpadną. Dodać cukier, cynamon. Zostawić do ostudzenia.
    Do mąki dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Urwać 1/3 ciasta, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 1/2 h. Resztę ciasta też owinąć folią i włożyć
    do lodówki. Dno blaszki o wymiarze 24 x 30 wyłożyć papierem lub
    wysmarować masłem. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki. Do jabłek dodać bułkę tartą i wyłożyć na kruchy spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na wierzch za pomocą tarki. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować