Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, pokroić na cząstki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do garnka i podlać 1-2 łyżkami wody. Gotować aż się
całkowicie rozpadną. Dodać cukier, cynamon. Zostawić do ostudzenia.
Do mąki dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Urwać 1/3 ciasta, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 1/2 h. Resztę ciasta też owinąć folią i włożyć
do lodówki. Dno blaszki o wymiarze 24 x 30 wyłożyć papierem lub
wysmarować masłem. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki. Do jabłek dodać bułkę tartą i wyłożyć na kruchy spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na wierzch za pomocą tarki. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.45 minut.
Komentarze