Szarlotka na białkach z zieloną masą

4 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

To zupełnie odmieniona szarlotka na białych, lekkich warstwach.

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu białkowego:
    5 białek
    Pół szklanki oleju rzepakowego
    2/3 szklanki cukru
    2,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    Szczypta soli
    2-3 jabłka

    Składniki masy:
    3 szklanki słodkiego soku zielonego owocowego typu Frugo albo Kubuś
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    4 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka na białkach z zieloną masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z szczyptą soli na puszystą masę. Wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Następnie wsyp proszek budyniowy, stale miksując, a na końcu wlej cienkim strumieniem olej. Masę podziel na dwie części.
    Każda wyłóż do blaszki o wymiarach 24 na 30 cm. Na wierzch wyłóż umyte, obrane i pokrojone kawałki jabłek. Piecz każdą z warstw około 25 minut w temperaturze 180 stopni (aż się zarumieni i ciasto zacznie odstawać od brzegów blaszki).
  • 2. Przygotuj masę. 2 szklanki soku zagotuj z masłem, a resztę wymieszaj z sokiem. Gdy zacznie się gotować dodaj mieszankę z budyniem. Gotuj chwilkę, aż masa zgęstnieje. Lekko przestygniętą masę wyłóż na warstwę wystudzonego biszkoptu i przykryj drugą warstwą. Gdy masa całkowicie wystygnie ciasto pokrój i podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować