Szarlotka na białkach z zieloną masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij z szczyptą soli na puszystą masę. Wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Następnie wsyp proszek budyniowy, stale miksując, a na końcu wlej cienkim strumieniem olej. Masę podziel na dwie części.
Każda wyłóż do blaszki o wymiarach 24 na 30 cm. Na wierzch wyłóż umyte, obrane i pokrojone kawałki jabłek. Piecz każdą z warstw około 25 minut w temperaturze 180 stopni (aż się zarumieni i ciasto zacznie odstawać od brzegów blaszki).
2.Przygotuj masę. 2 szklanki soku zagotuj z masłem, a resztę wymieszaj z sokiem. Gdy zacznie się gotować dodaj mieszankę z budyniem. Gotuj chwilkę, aż masa zgęstnieje. Lekko przestygniętą masę wyłóż na warstwę wystudzonego biszkoptu i przykryj drugą warstwą. Gdy masa całkowicie wystygnie ciasto pokrój i podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu.
Komentarze