Jabłecznik na białkach

4.51 (174 ocen)

Czy u Was też często jest nadmiar białek? U mnie tak, jednak ja na siłę ich nie wykorzystuję. Odkładam do szklanki i zamrażam. Jak uzbieram większą ilość wtedy staram się z nich przygotować coś pysznego. Inspiracją był jabłecznik z blogu Daktyle w czekoladzie jednak ja zrobiłam parę zmian.

Składniki:

  • Biszkopt z białek:
    8 białek
    6 łyżek cukru
    8 łyżek oleju
    8 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    800 g obranych jabłek
    1 łyżka masła
    150 ml cydru
    0,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt z białek: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie blachy o wymiarach 33*21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cydr Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować