Szarlotka

0 (0 ocen)

bardzo prosta w przygotowaniu, w okresie jesiennym zawsze gości w moim domu

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    100 g masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczeniu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    4 jabłka
    cukier do smaku
    1/4 szklanki wody
    cukier puder do posypania wierzchu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej jajko, masło, cukier (4 łyżki), cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować a druga przełożyć do lodówki. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na dno tortownicy. Jabłka obrać, wykroić z nich gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier do smaku i wodę i gotować do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wyłożyć je na ciasto w tortownicy. Druga część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Naciąć specjalnym nożykiem. Delikatnie rozciągnąć i położyć na wierzchu. Jeżeli ktoś nie ma specjalnego nożyka nie trzeba nacinać ciasta. Wystarczy rozwałkowane wyłożyć na wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować