1.Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej jajko, masło, cukier (4 łyżki), cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować a druga przełożyć do lodówki. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na dno tortownicy. Jabłka obrać, wykroić z nich gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier do smaku i wodę i gotować do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wyłożyć je na ciasto w tortownicy. Druga część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Naciąć specjalnym nożykiem. Delikatnie rozciągnąć i położyć na wierzchu. Jeżeli ktoś nie ma specjalnego nożyka nie trzeba nacinać ciasta. Wystarczy rozwałkowane wyłożyć na wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze