Szarlotka

  • wyświetlono: 646 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

bardzo prosta w przygotowaniu, w okresie jesiennym zawsze gości w moim domu

Kasia S

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczeniu
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 jabłka
cukier do smaku
1/4 szklanki wody
cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej jajko, masło, cukier (4 łyżki), cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować a druga przełożyć do lodówki. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na dno tortownicy. Jabłka obrać, wykroić z nich gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier do smaku i wodę i gotować do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wyłożyć je na ciasto w tortownicy. Druga część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Naciąć specjalnym nożykiem. Delikatnie rozciągnąć i położyć na wierzchu. Jeżeli ktoś nie ma specjalnego nożyka nie trzeba nacinać ciasta. Wystarczy rozwałkowane wyłożyć na wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastojabłkaDeser

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

szarlotka

Dodane przez: Nina80

szarlotka

Kruche ciasto, dużo jabłek i delikatna...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE