Szarlotka ursynowska

3 (2 ocen)

Przepis ze starego zeszytu mamy. Czemu ursynowska niestety nie wiem:)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka+1 do posmarowania wierzchu
    3/4 kostki masła lub margaryny
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na nadzienie:
    75 dag jabłek (np. antonówek)
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka ursynowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wyrobić krótko z cukrem, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1h. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki (ja piekłam w foremce 25x37cm). Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i bułką tartą.
    Wyłożyć na ciasto i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 170stopniach przez ok.50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować