Szampański tort z brzoskwiniami

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, lekki tort z brzoskwiniami oraz odrobiną szampana...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Masa śmietanowa:
    375 ml jogurtu naturalnego
    300 ml wina musującego
    400 ml śmietany kremówki
    5 łyżek cukru
    5 łyżeczek żelatyny

    Dekoracja:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Szampański tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać (tortownica 32 cm).
  • 2. Jogurt utrzeć z cukrem, stopniowo dolewać szampan. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z jogurtem. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy śmietanowej.
  • 3. Brzoskwinie zmiksować (bez syropu). Galaretki rozpuścić w soku z brzoskwiń. Połączyć z musem brzoskwiniowym.
  • 4. Warstwy:
    biszkopt - 1/2 masy śmietanowej - masa brzoskwiniowa (nakładać kupki i wymieszać widelcem) - 1/2 masy śmietanowej - dekoracja.

    Na górę tortu kroimy brzoskwinie z puszki i zalewamy galaretką brzoskwiniową. Całość możemy udekorować kleksami z bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt naturalny Śmietana Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować