Mulatek z ciasteczkami Oreo - bez pieczenia

  • wyświetlono: 1933 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne i efektowne ciasto bez pieczenia. Ciasteczka Oreo zatopione czekoladowym kremie budyniowo-serowym to idealne połączenie smaków. Goście byli zachwyceni!

portret
  • 15 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

15 herbatników maślanych (ok. 150 g)
15 herbatników kakaowych (ok. 150 g)
1,5 op. ciasteczek Oreo (24 sztuki)
250 g sera capreggio
250 g sera mascarpone
500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 op. budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki nutelli
lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka likieru amaretto
odrobina wody
dekoracja:
maliny
listki melisy

Sposób przygotowania przepisu:

Mulatek z ciasteczkami Oreo - bez pieczenia

  • 1. W połowie szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Wlewamy mleko z proszkiem budyniowym i dokładnie mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wkładamy połamaną na kostki czekoladę i masło, mieszamy do roztopienia czekolady i masła i połączenia składników. Przykrywamy wierzch budyniu folia spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ser capreggio rozdrabniamy widelcem i miksujemy dokładnie z 2-3 łyżkami zimnego budyniu na jednolitą masę. Łączymy z serem mascarpone, pozostałym budyniem i nutellą i ubijamy kilka minut, aby napowietrzyć krem. Powinien mieć konsystencję musu.
  • 3. W foremce 21cm x 27cm układamy na przemian jasne i ciemne herbatniki, tworząc szachownicę. Wykładamy połowę kremu, następnie ciasteczka oreo i pozostały krem. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy herbatnikami również tworząc wzór szachownicy. Wstawiamy do lodówki.
  • 4. Cukier puder łączymy z amaretto i dodajemy odrobinę wody, tak aby lukier był gęsty, ale płynny. Przekładamy go do woreczka foliowego, odcinamy rożek i wyciskamy lukier na powierzchnię ciasta, tworząc dowolny wzór. Odstawiamy z powrotem do lodówki na kilka godzin.
  • 5. Przed podaniem porcje ciasta dekorujemy dowolnie. Ja użyłam świeżych malin i listków melisy.

Porady

Można użyć herbatników jednego rodzaju (samych ciemnych lub samych jasnych) lub ułożyć np. jasne herbatniki na spodzie, a ciemne na wierzchu lub odwrotnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

podwieczorekciasto bez pieczeniaciasto do kawykrem czekoladowyciasteczka oreociasto do herbatyciasto na herbatnikachkrem budyniowo-serowysłodki poczęstunek

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Pyszne ciasto które powstało szybki...

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Dodane przez: joanna30

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Uznaję tylko kremówki z budyniem...

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia

Dodane przez: rena123

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia

Kolejne ciasto bez pieczenia. Na...

Delicja z wiśniami

Dodane przez: joanna30

Delicja z wiśniami (bez pieczenia)

Cudownie rozpływające się w ustach...

Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu...

Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia

Dodane przez: Malinowo w kuchni

Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia

Pyszne, efektowne i bez pieczenia,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE