Świderki z szynką crudo, pomidorkami i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Błyskawiczny i bardzo smaczny makaron

  • 20 min

Składniki:


  • 200 g makaronu świderki
    150 g szynki crudo
    ok 20 pomidorków koktajlowych
    2 jajka
    1 łyżka masła klarowanego
    starty parmezan
    sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku
    kilka liści sałaty do dekoracji (można zastąpić rukolą)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świderki z szynką crudo, pomidorkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić drobno, pomidorki przekroić na pół. Makaron wsypać do osolonego wrzątku. Na patelni rozpuścić masło i rozprowadzić przekrojonym na pół czosnkiem, czosnek odłożyć. Na patelnię dodać szynkę i podsmażać ją, aż zrobi się chrupiąca. Wstawić wodę na jajka.Dodać pomidorki do szynki i dalej podsmażać. Gdy makaron zacznie "dochodzić", włożyć jajka do wrzątku na 3 minuty (mają się ugotować na pół twardo). Pomidorki i szynkę posypać listkami bazylii i oprószyć pieprzem. Na talerzu Ułożyć listki sałaty a na nich rozłożyć makaron. Polać sosem, posypać parmezanem. Ostrożnie położyć jajko i je przekroić na pół. Od razu serwować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować