Galette to rustykalny rodzaj płaskiej tarty do której nie potrzebujemy formy. Ciasto rozwałkowujemy, faszerujemy nadzieniem a brzegi zawijamy do środka
Składniki:
ciasto
•30 dag mąki pszennej razowej typ 2000
•3 łyzki oliwy/oleju
•szczypta soli
•łyżeczka estragonu
•ciepła woda
farsz
•1 duży por
•łyzka masła
•pół pęczka natki
•pół pęczka kopru
•sól
•pieprz
•2 cebule
•pół kg grzybów leśnych
•2 łyzki oleju
•łyżeczka susz tymianku
•sól
•pieprz
•200g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
•do obłożenia pół pęczka pietruszki lub rukoli i papryka czerwona lub zółta
Świąteczne razowe galette z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki i oliwę. Powoli dolewamy wody i zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do leżakowania.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli, dodajemy przyprawy i przesmażamy wszystko ok 10 min.
Na drugiej patelni siekamy i dusimy pora na maśle, dodajemy do niego posiekany koper i pietruszkę.
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadając mu kształ koła. Na środek ciasta wykładamy pora, na nim rozsmarowujemy jogurt grecki. Teraz warstwa grzybów, oprószamy wszystko pieprzem i tymiankiem, zawijamy brzegi tarty do środka.
Pieczemy 40 min w 180st. Kiedy galette wystygnie posypujemy je natka pietruszki i plasterkami papryki, kroimy w trójkąty
Komentarze