Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ciasto smakuje przeeepysznie! Jego wierzch jest delikatnie chrupiący, a środek lekko miękki i nie suchy. Zresztą połączenie składników świetnie do siebie pasuje.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (Foremka o wymiarach 8,5 x 19 cm)
    2 białka
    1 szczypta soli
    80g cukru (około 1/3 szklanki)
    80g mąki pszennej (około 1/2 szklanki)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80g masła orzechowego
    50 ml oleju
    2 łyżeczki cynamonu (płaskie)
    Wierzch:
    15g białej czekolady
    15g suszonej żurawiny
    15g orzechów włoskich (obranych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe

Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a następnie mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodać olej wymieszany z masłem orzechowym oraz cynamonem.
    Jednolite ciasto przełożyć do foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Po tym czasie na wierzchu jeszcze ciepłego ciasta ułożyć kawałki posiekanej czekolady (*) i po jej delikatnym roztopieniu się całość obsypać posiekanymi orzechami oraz żurawiną.

Porady

(*) Czekoladę można roztopić na polewę i wtedy posmarować ją wierzch ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować