Suszona kiełbasa - palcówka

4.45 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

własne wyroby

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny, łopatki,
    150g słoniny lub tłustego boczku,
    peklosól 10g/kg,
    2 łyżeczki soli
    pieprz 1 łyżeczka
    ziele angielskie 6 ziaren
    majeranek 1 łyżka
    kolendra pół łyżeczki
    czosnek 3-4 ząbki
    jelita wieprzowe kal +28mm
    1 łyżeczka cukru
    200 ml wody




Wystaw ocenę:

4.45 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Suszona kiełbasa - palcówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyc. Pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. słoninę pokroić w paseczki. Dodać do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, kolendrę i ziele utłuc w moździerzu, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać wodę i mieszać wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykryć folią i wstawić do lodówki na dobę.
    Następnego dnia przy pomocy lejka i odpowiedniego trzonka od łyżki nadziać jelita.
    Powiesić w przewiewnym miejscu i suszyć . Sprawdzać do kilka dni czy wszystko w porządku.
    Kiedy robi się biała, przetrzeć olejem i osuszyć ręcznikiem papierowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować