SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    bulwa kopru włoskiego
    połowa świeżej czerwonej papryki
    2-3 garście roszponki
    dymka
    szczypiorek
    2 łyżki pestek słonecznika/dyni
    sól
    pieprz
    odrobina ostrej papryki

    Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy.
    Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.

    Składniki na dressing:

    6 łyżek oliwy z oliwek
    2-3 łyżki octu jabłkowego
    sok z połowy cytryny
    łyżka miodu
    pół łyżeczki musztardy dijon
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Surówka z koprem włoskim roszponką i prażonymi pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • koper włoski 1. Koper włoski umyłam.
  • fenkuł 2. Wykroiłam z niego twardy środek.

  • fenkuł pokrojony 3. Pokroiłam go w cienkie piórka.

  • oliwa 4. Polałam go oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam.
  • czerwona papryka 5. Dodałam pokrojoną czerwoną paprykę.
  • roszponka 6. Następnie roszponkę.
  • pestki słonecznika 7. Na patelni podprażyłam ziarna słonecznika.
  • sałatka pestki słonecznika 8. Wsypałam je do surówki.
  • dresing 9. Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość.
  • sałatka 10. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Roszponka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować