Surówka z pora, marchwki, jabłka

5 (178 ocen)

  • 10 min

Surówkę mogę określić w 3 słowach: prosta,szybka i bardzo smaczna

  • 10 min

Składniki:

  • 2 kawałki pora ( biała część i nieco zielonej)
    1 większe jabłko
    1 mała/średnia marchewka
    1-2 łyżki majonezu
    1-2 łyżki gęstej śmietany*
    1/2 cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z pora, marchwki, jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wnętrze pora dokładnie myjemy, ponieważ wewnątrz mogą znaleźć się ziarenka piasku. Ostrym nożem szatkujemy pora. Jabłko myjemy (obieramy lub nie) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W niewielkiej miseczce mieszamy majonez ze śmietaną i przyprawami i dodajemy do surówki. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Surówkę odkładamy do lodówki do przegryzienia się smaków.

Porady

Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować