Jest prosta, szybka i smaczna. Stanowi idealny dodatek to obiadu. Do przygotowania surówki użyłam ukiszonej domowej kapusty, do której dodałam buraków, żeby miała łady kolor.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
½ kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
Natka pietruszki
majonez
Sól, pieprz
Surówka z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą i porządnie odcisnąć ( amatorzy bardzo kwaśnych surówek mogą ten etap opuścić). Następnie kapustę drobniutko posiekać i przełożyć do miski.
Jabłko i marchewkę obierać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę obierać i drobno kroić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Warzywa przełożyć do miski, doprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30min, w tym czasie surówka się przegryzie.
Surówka może być dodatkiem do dań mięsnych bądź być przekąska na drugie śniadanie.
Komentarze