Surówka z białej kapusty w sosie majonezowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna surówka z kapusty, kiszonych ogórków, cebulki dymki, kolorowych papryk i kukurydzy.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty
    1/2 czerwonej papryki szpiczastej
    1/2 pomarańczowej papryki szpiczastej
    1/2 żółtej papryki szpiczastej
    1/2 pęczka cebulki dymki
    4 -5 ogórków kiszonych
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    sól

    sos:
    3 czubate łyżki majonezu
    2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżka musztardy
    1/2 pęczka koperku
    sól i pieprz do smaku
    odrobina soku z cytryny lub octu winnego do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z białej kapusty w sosie majonezowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z białej kapusty w sosie majonezowo-koperkowym 1. Kapustę szatkujemy, nasalamy, chwilę ugniatamy (szybciej puści sok) i zostawiamy na 15 minut.

    Papryki kroimy w nieduże paski, cebulę i koperek drobno siekamy.
    Kukurydzę odsączamy na sitku.
    Ogórki ścieramy na tarle o grubych oczkach, lekko odciskamy z soku.

    Składniki sosu mieszamy ze sobą.

    Kapustę po odciśnięciu mieszamy z podanymi wyżej składnikami, dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy do smaku.

    Surówkę możemy wstawić do lodówki, aby składniki się "przegryzły", ale nie jest to konieczne - nam smakowała na świeżo, zaraz po przygotowaniu.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować