Surówka kapuściana z boczkiem

4.5 (146 ocen)

Bardzo smaczna surówka z dodatkiem suszonych owoców i mięsnego akcentu.

Składniki:

  • 1/4 kapusty włoskiej,
    łyżka octu jabłkowego,
    1,5 łyżeczki cukru,
    2 łyżki rodzynek,
    2 łyżki żurawiny,
    1/2 pęczka natki pietruszki,
    100g wędzonego boczku,
    sól, pieprz,
    2 łyżki soku jabłkowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka kapuściana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. Natkę posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować