Super ciasto serowo - wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
KREM SEROWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno (ale nie do końca). Dodajemy ser twarogowy, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy chwilkę do połączenia składników.
Stopniowo wlewamy ciurkiem wystudzoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Od tego momentu musimy postępować szybko, bo masa była zimna więc zacznie szybko tężeć.
ZŁOŻENIE CIASTA: Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
W blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wykładamy połowę kremu serowego, wyrównujemy. Na kremie układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową. Układamy drugą warstwę z herbatników. Na ciastka wykładamy pozostały krem serowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy. Na biszkopcie układamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką.,
Komentarze