Ciasto wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne w swojej prostocie ciasto. Puszysty biszkopt połączony z delikatną pianką oraz zatopionych w nim wiśniach w galaretce.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej (tortowej)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    jogurt naturalny ok. 380 g
    4 galaretki wiśniowe
    ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie dwie keksówki o wymiarach- 35 i 20 cm). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok 10-12 minut (do suchego patyczka).
    Biszkopt ostudzić.
    2 galaretki rozpuścić w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą zmiksować z jogurtem naturalnym. Włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki aby uzyskać odpowiednią konsystencję a następnie piankę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu rozłożyć wiśnie, delikatnie je wciskając. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Pozostałe 2 galaretki również rozpuścić w ok. 700 ml wody, odstawić do stężenia, a kiedy będzie gotowa wylać na wiśnie. Ponownie włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować