Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Ciasteczka smakują rewelacyjnie i zaczynają kusić już podczas ich przygotowania. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku, a ta rozpływająca się w ustach biała czekolada...

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 16 sztuk)
    1 szklanka mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru (*)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko (duże)
    5 łyżek mleka
    5 łyżek oleju kokosowego
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki posiekanej białej czekolady/czekoladowych groszków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce dokładnie wymieszać mąkę owsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną.
    Dodać jajko, mleko i olej kokosowy.
    Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
    Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach.
    Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.

Porady

(*) Ciasteczka nie są mocno słodkie, więc możecie dodać odrobinę więcej cukru. (**) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować