Suflaki mix

3 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Moja druga wersja tego greckiego dania. Tym razem ze smażonym mięsem z kurczaka i wieprzowym. Do tego frytki, warzywa i sos tzatziki i mamy smaczne, syte danie obiadowe.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki pszennej
    7g suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
    150ml ciepłej wody
    120ml ciepłego mleka
    Nadzienie:
    - podwojna pierś z kurczaka
    - 60 dag szynki wieprzowej lub łopatki
    - przyprawa do kurczaka
    - przyprawa do wieprzowiny
    - 2 pomidory
    - 1 cebula czerwona
    - frytki
    Sos tzatziki
    2 ogórki szklarniowe
    2 ząbki czosnku
    150g jogurtu typu greckiego
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Suflaki mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Mięso pokroić w kostkę. Kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka wymieszaną z łyżeczką oleju. Wieprzowinę również pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do wieprzowiny. Zostawić na minimum godzinę w lodówce. Następnie mięso obsmażyć na patelni.
  • 2. Sos tzatziki
    Ogórki obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. odstawić by puściły sok. Następnie ogórki przełożyć na tetrę i dobrze odcisnąć sok. Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Dodajemy jogurt grecki, kilka kropel oliwy i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  • ciasto 3. 3 CIASTO
    Do misy wlać mleko i wodę . Wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i suszone drożdże. Dodać jeszcze łyżkę oliwy i połowę mąki. I wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub mikserem. Gdy płyny wchłoną mąkę, dodajemy drugą partię. Wyrabiamy, elastyczne i sprężyste ciasto. Ciasto ma się lekko lepić do ręki. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki.
    Wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno napuchnąć i podwoić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Zrobić kulki i odstawić pod przykryciem na około 20 minut.
    Każdą kulę rozpłaszczyć, i uformować duży, nie za cienki placek. Każdą pitę posmarować oliwą i smażyć na patelni na rumiano z każdej strony.
  • nadzienie 4. 3 Wypełnienie
    Każdy placek posmarować sosem tzatziki. Następnie nałożyć trochę mięsa, usmażonych frytek, i pokrojonych świeżych warzyw. Ostrożnie i ciasno zwinąć. Wzmocnić folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pita

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować