Moja druga wersja tego greckiego dania. Tym razem ze smażonym mięsem z kurczaka i wieprzowym. Do tego frytki, warzywa i sos tzatziki i mamy smaczne, syte danie obiadowe.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
150ml ciepłej wody
120ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- podwojna pierś z kurczaka
- 60 dag szynki wieprzowej lub łopatki
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa do wieprzowiny
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- frytki
Sos tzatziki
2 ogórki szklarniowe
2 ząbki czosnku
150g jogurtu typu greckiego
oliwa
sól
pieprz
1.1 Mięso pokroić w kostkę. Kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka wymieszaną z łyżeczką oleju. Wieprzowinę również pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do wieprzowiny. Zostawić na minimum godzinę w lodówce. Następnie mięso obsmażyć na patelni.
2.Sos tzatziki
Ogórki obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. odstawić by puściły sok. Następnie ogórki przełożyć na tetrę i dobrze odcisnąć sok. Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Dodajemy jogurt grecki, kilka kropel oliwy i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
3.3 CIASTO
Do misy wlać mleko i wodę . Wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i suszone drożdże. Dodać jeszcze łyżkę oliwy i połowę mąki. I wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub mikserem. Gdy płyny wchłoną mąkę, dodajemy drugą partię. Wyrabiamy, elastyczne i sprężyste ciasto. Ciasto ma się lekko lepić do ręki. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno napuchnąć i podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Zrobić kulki i odstawić pod przykryciem na około 20 minut.
Każdą kulę rozpłaszczyć, i uformować duży, nie za cienki placek. Każdą pitę posmarować oliwą i smażyć na patelni na rumiano z każdej strony.
4.3 Wypełnienie
Każdy placek posmarować sosem tzatziki. Następnie nałożyć trochę mięsa, usmażonych frytek, i pokrojonych świeżych warzyw. Ostrożnie i ciasno zwinąć. Wzmocnić folią aluminiową.
Komentarze