Greckie suflaki

4.99 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to nasze kulinarne wspomnienie z wakacji. Gdy podałam to danie mężowi na obiad, powiedział, że jest tak piękne, że aż szkoda je zjeść.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Greckie suflaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Greckie suflaki 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w długie paski. Oprószamy solą, pieprzem i obficie posypujemy przyprawą
    do gyrosa. Skrapiamy odrobiną oleju, aby przyprawy dobrze przylegały do mięsa.
  • Greckie suflaki 2. Paski mięsa nabijamy na patyczki wzdłuż, lekko je skręcając. Przygotowane szaszłyki układamy na tacce aluminiowej i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się przemacerowało.
  • Greckie suflaki 3. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temp. 170 °C, natomiast zwykły do 200 °C. Wstawiamy tackę z szaszłykami i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować