Strudel francuski z jabłkami

5 (166 ocen)

Bardzo szybkie w przygotowaniu nawet dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie świeże)
    2-3 jabłka
    1 jajko (białko i żółtko osobno)
    troszkę cynamonu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strudel francuski z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • strrudel 1. Ciasto francuskie rozwinąć. Zaznaczyć środek wzdłuż.
    Na jednej połówce ułożyć pokrojone jabłka. Posypać je cynamonem.
    Drugą ponacinać.
  • 2. Posmarować brzegi ciasta białkiem. Złożyć ciasto i zlepić dobrze brzegi.
    Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką wody.
    Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 minut. Jeszcze ciepły strudel posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast jabłek możemy użyć innych owoców np. ślliwek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować