Stek wieprzowy mielony z serem i jajkiem sadzonym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Bardzo urozmaicone i smakowite danie mięsne, coś dla głodomorów :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej łopatki +1 cebula + 2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, 1/3 szklanki bułki tartej
    1 jajko do mięsa
    olej do smażenia
    150 g tartego sera żółtego
    3 jajka na sadzone + troszkę masła do usmażenia
    łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Stek wieprzowy mielony z serem i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone z cebulą i czosnkiem mięso wyrobić z jajkiem, przyprawami i połową bułki tartej.
    Uformować okrągłe porcje dość płaskie, obtoczyć w pozostałej bułce i usmażyć na rumiano z obu stron, jak będą gotowe posypać tartym serem i przykryć pokrywką zmniejszając płomień.
    W tym czasie na drugiej patelni rozgrać masło i wbić jaka na sadzone bez odwracania, posolić.
    Na talerzach ułożyć stek z serem, na wierzch ułożyć jajko i posypać natką i pieprzem świeżo zmielonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować