Schabowy z jajkiem sadzonym

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Jeden dodatkowy składnik i tradycyjny kotlet schabowy zmienia swoje oblicze. Ten usmażony na smalcu zaserwowany z jajkiem sadzonym smażonym na maśle przenosi nas do dobrej austriackiej knajpki. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    2 jajka + 4 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki masła
    Sól, pieprz
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Jajko

Schabowy z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerze. 2 jajka wybijamy na talerzyk, lekko solimy, pieprzymy i za pomocą widelca lekko je ubijamy. Kotlety schabowe rozbijamy oprószamy lekko solą i pieprzem z obu stron.

    Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące (nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w bułce tartej (dociskamy dokładnie aby bułka pokryła całego kotleta). Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.

    W czasie kiedy kotlety się smażą na następnej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wbijamy po 1 jajku, oprószamy każde solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody i przykrywamy. Dzięki wytworzonej w ten sposób parze jajko zetnie się szybciej. Smażymy do momentu aż całe białko się zetnie tj. około 2-3 minut.

    Usmażone na złoty kolor kotlety przekładamy na talerze, na każdym kotlecie kładziemy usmażone jajko, serwujemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Austriacka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować