Staropolska drożdżówka na białkach

4.43 (150 ocen)

  • 2 godz.

Są takie ciasta, do których używamy wyłącznie żółtek. Pozostałe białka sprawiają pewien kłopot, zostawić je czy wyrzucić? Ta drożdżówka to idealna propozycja na pozbycie się tego dylematu. Porcja na dużą blaszkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    500 ml mleka
    60 g drożdży
    1 szkl cukru pudru
    1 szkl białek
    250 g masła
    szczypta soli
    ok. 1/2 szkl mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.43 (150 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Staropolska drożdżówka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z łyżką cukru pudru. Dodajemy tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując pozostały cukier. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami i delikatnie mieszamy.
  • 3. Dosypujemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem. Pod koniec wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Ponownie wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Dużą blaszkę ( 25 x 40 cm ) lub dwie mniejsze smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Możemy także wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy i posypujemy zmielonymi orzechami. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 6. Kiedy urośnie do wysokości blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 60 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Drożdże Masło Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Więcej przepisów na dania kuchni staropolskiej znajdziecie tutaj.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować