Sprawdzony przepis na pizzę z sosem czosnkowym

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Sprawdzony przepis na ciasto drożdzowe do pizzy dla laików. Składniki według uznania. Tutaj Pół na pół - pół ze szpinakiem i pół z szynką

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 400g mąki
    - 42 dag drożdży
    - 2 łyżki oleju
    - woda
    - sól

    Sos pomidorowy::
    - mały koncentrat pomidorowy w puszce
    - ketchup
    - oregano

    Składniki do pizzy - według uznania (ja lubię pizzę pół na pół - połowa ze szpinakiem, a połowa z szynką)
    - szpinak mrożony (+ masło, 2 ząbki czosnku, pieprz, czosnek sypki, jogurt naturalny)
    - kilka plastrów szynki
    - kukurydza
    - oliwki
    - ser żółty
    - sypkie oregano, bazylia i ostra papryka

    Sos czosnkowy:
    - jogurt naturalny
    - pieprz
    - sypki czonek
    - 2 ząbki czosnku
    - ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Sprawdzony przepis na pizzę z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 4/5 wysokości szklanki wlewamy ciepłej wody i rozrabiamy drożdże z ciepłą wodą. Mąkę przesypać do miski i pomieszać ze szczyptą soli. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę wody. Wyrobione ciasto posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ulożyć na przygotowanej blaszce lub położyć na środku blaszki i rozciągnąć za pomocą palców. W tym czasie można przygotować szpinak do pizzy
  • 3. Rozsmarować ketchup i koncentrat pomidorowy na cieście i posypać oregano. Ułożyć składniki na cieście. Na połowie szynkę z kukurydzą i oliwkami, na drugiej połowie szpinak i oliwki (można też dodać cukinię). Wszystko posypać startym serem żółtym lub w plastrach. Na wierzch dodać szczyptę ostrej papryki, bazylii i oregano. Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut
  • 4. Teraz można przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodać pieprz, odrobinę ostrej papryki i sypkiego czosnku. Na koniec wrzucić 2 starte ząbki czosnku. Pomieszać i odstawić na parę minut do lodówki
    Smacznego!

Porady

Blaszkę można wysmarować olejem i rozprowadzić na niej odrobinę bułki tartej (dzięki temu łatwiej myć blachę, gdyż ciasto nie przystanie) Przygotowanie szpinaku: rozgrzać masło i wrzucić szpinak na patelnię, Zostawić pod przykryciem. Pod koniec gotowania dołączyć pieprz, 2 starte ząbki czosnku oraz sypki czosnek. Wyłączyć palnik i dodać jogurt naturalny Na połowie pizzy, gdzie ma być położony szpinak, można nie dodawać sosu pomidorowego tylko posypać ciasto samym oregano Do szpinaku i oliwek można dodać plastry cukinii posmarowane oliwą z oliwek i posypane oregano

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować