Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na danie, które oczarowało mnie swoim smakiem. Połączenie tych składników wprowadza moje kubki smakowe w prawdziwą rozkosz. Makaron spaghetti z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka skąpanymi w lekko słodkim sosie curry z mango oraz świeże i soczyste kawałki zielonego ogórka i cukinii, doskonale współgrają ze słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, spróbujcie tego dania! Gorąco polecam! :D

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - makaron spaghetti
    - 300 g polędwiczek z kurczaka
    - 1 puszka mleczka kokosowego
    - 1 dojrzałe mango
    - 1/2 zielonego ogórka
    - 1/2 niewielkiej cukinii
    - 2 cm kawałek imbiru
    - 1 garść orzechów nerkowca
    - mały pęczek natki pietruszki
    - 1,5 łyżeczki curry
    - 2 łyżki oleju kokosowego
    - sól do smaku

    MARYNATA DO IMBIRU
    - 1,5 łyżki soku z buraków
    - 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
    - 1 łyżka syropu klonowego

    DODATKI DO NERKOWCÓW
    - 1 łyżka syropu klonowego
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny.
  • 2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania.
  • 3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu.
  • 4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą.
  • 5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować